سرکه مایعی اسیدی است که طعم آن ترش است و فواید و کاربرد های اعجاب برانگیز زیادی دارد. برای به دست آوردن سرکه کافی است بتوانید میوه هایی که مواد قندی (گلوکز) دارند را تخمیر کنید. برای نمونه می توانید روش ساخت سرکه خانگی انگور را در همین بخش مطالعه کنید. سرکه مصارف خوراکی و دارویی زیادی دارد و در ساخت ترشیجات بسیار مورد استفاده است. طبع سرکه سرد و خشک است.

خواص و کاربردهای سرکه سیب

تقویت دستگاه گوارش و هضم بهتر غذا

سرکه به خاطر خاصیت اسیدی بالایی که دارد از یک سو سوخت و ساز بدن را بهبود می بخشد و از سوی دیگر موجب هضم و جذب بهتر مواد مغذی می شود(همچنان که استفاده سرکه در انواع ترشی ها، شور ها و سالاد های فصل همین خاصیت را خواهد داشت). تنظیم ترشحات اسید معده و رفع گاز معده از دیگر خواص سرکه است. همچنین سرکه می تواند با نابودی باکتری های دستگاه گوارش و پاک سازی آن، بسیاری از مشکلات ناشی از باکتری ها را در دستگاه گوارش برطرف کند؛ از اسهال و دل درد گرفته تا نفخ و یبوست. خوردن سرکه در صبح قبل از خوردن صبحانه می تواند کرم های روده را نابودن کند. دیگر آن که سرکه با افزایش بزاق دهان فرایند هضم را بهبود می بخشد.

بهداشت دهان

در صورتی که تنها گاهی اوقات دندان های خود را با سرکه مسواک بزنید متوجه آثار آن خواهید شد. سرکه جرم روی دندان ها و بوی نامطبوع دهان را (مخصوصا اگر با گلاب مخلوط شود) از بین می برد، همچنین موجب استحکام لثه ها خواهد شد. البته بهتر است در استفاده خالص و زیاد از سرکه برای دندان ها مقداری احتیاط شود. چراکه به خاطر اسیدی بودن سرکه ممکن است به مینای دندان آسیب وارد شود.

تقویت مغز و قوای عقلی

سرکه موجب بهبود قوای عقلی و افزایش بهره وری در عملکرد مغز می شود. افرادی که در معرض ضعف های عقلی و ذهنی هستند می توانند با مصرف سرکه این ضعف ها را به خوبی جبران کنند.

ضد عفونی کننده بسیار قوی برای سطوح بدن

خاصیت ضد عفونی و پاک کنندگی سرکه نه تنها در بدن آثار مثبت زیادی دارد بلکه از این خاصیتِ سرکه، و ترکیب آن با آب می توان برای شستن سر، پوست صورت و دندان ها استفاده کرد؛ همچنین برای ضدعفونی کردن سطح جراحت ها و زخم ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

ضد عفونی کننده بسیار قوی برای خانه و خانه داری

سرکه در خانه داری کاربردهای فراوان دارد از شستن میوه و سبزیجات گرفته تا ظروف و لباس ها و سطوح آشپزخانه و وسایل خانه (اجاق گاز، فرش و اثاثیه پارچه ای، یخچال و …) و …؛ مخصوصا برای خانم های باردار یا افرادی که باید در استنشاق گاز مواد شوینده شیمیایی احتیاط های لازم را داشته باشند.

لاغری و کاهش وزن

خاصیت چربی زدایی سرکه موجب می شود که توده های چربی در بدن (مخصوصا دور شکم) از بین بروند. همچینین سرکه می تواند اشتها را در بسیاری از افراد تنظیم کند.

بهبود دیابت نوع دوم

کبد انسان محل ساخت انسولین می باشد. از جمله عوامل اخلال در ساخت انسولین، ایجاد مشکل در سوخت و ساز و متابولیسم کبد می باشد. در این نوع دیابت سطح بالای چربی ها مانع تنظیم قند خون (به وسیله انسولین یا …) می شود، بنابراین سرکه می تواند با کاهش چربی، دفع سموم، پاکسازی و افزایش متابولیسم کبد روند ساخت انسولین در بدن را تنظیم کند. استفاده از سرکه پیش از خواب می تواند این اثرگذاری را بیشتر کند.

سلامت قلب و کاهش سکته های مغزی و قلبی

سرکه خون را رقیق می کند و از جمع شدن توده های چربی جلوگیری می کند. همچنین سرکه می تواند در کم کردن کلسترول بد خون و تولید کلسترول خوب نقش بسزایی داشته باشد که این امر در نهایت مانع ایجاد پلاک ها و تجمع آن ها در خون می شود؛ بنابراین مصرف سرکه می تواند ریسک سکته های قلبی و مغزی را به صورت قابل ملاحظه ای کاهش دهد.

شکستن صفرا و سودا

طبیبان سنتی ریشه بسیاری از بیماری ها را به هیجان آمدن صفرا و سودا می دانند. از جمله خواص سرکه آرام کردن و شکستن صفرا و سودا است. به این دلیل و دلایل دیگر سرکه در طب سنتی کاربردهای فراوانی دارد.

تسکین و درمان گلودرد، سردرد و گرفتگی های بینی

کافی است در بخور آب خود مقداری سرکه بریزید تا نه تنها موجب رفع گرفتگی های بینی و گلو درد شود بلکه تسکین و درمان بعضی از سردرد ها را نیز به همراه داشته باشد. البته از نگاه طبیبان سنتی مصرف سرکه به شکل های دیگر مانند بوییدن آن یا مالیدن آن به سطح پوست پیشانی یا … نیز می تواند در درمان سردرد موثر باشد.

عوارض و موارد منع مصرف سركه سیب

مصرف زیاد و افراطی سرکه (مانند عموم مواد غذایی) می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد.

افرادی که اعصاب ضعیفی دارند یا از درد مفاصل، زخم معده، آسم و بیماری های ریوی یا سرفه های خشک رنج می برند در مصرف سرکه احتیاط کنند و آن را تحت نظر طبیب مصرف نمایند.

سرکه برای برخی افراد می تواند کاهنده نیروی جنسی باشد.

به صورت کلی مصرف سرکه به همراه آب یا سایر مواد غذایی می تواند اثرات منفی آن را برای شخص (در صورتی که اثر منفی خاصی برای آن فرد داشته باشد) کم کند.

دیدگاهتان را بنویسید